Conferința
„DREPTUL AFACERILOR ÎN DINAMICA INOVĂRII”
Ediția a II-a
Inflexiuni. Interferențe. Influențe
în dreptul afacerilor
IAȘI, 17-18 mai 2024
.
Vineri, 17 mai 2024
Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității „Gheorghe Asachi”
Panelul 1. Drept societar (9.30-11.30)
- Moderator: Conf.univ.dr. Maria NICA-DUMITRU – Președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Iași
Drd. Valentina BURDESCU – Director General al Oficiului Național al Registrului Comerțului. A fost Director al Direcției Buletinul Procedurilor de Insolvență din cadrul ONRC. A fost membru în grupul de lucru organizat la nivelul Ministerului Justiției pentru elaborarea Codului Insolvenței, a participat la mai multe stagii de pregătire, precum și la alte evenimente/acțiuni în domeniul insolvenței și a participat la elaborarea și implementarea mai multor proiecte de acte normative, norme metodologice, instrucțiuni etc., precum și la transpunerea și implementarea directivelor, regulamentelor în domeniul insolvenței, societăților, registrului comerțului.
Prof.univ.dr. Lucian Bernd SĂULEANU – Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universității din Craiova, fiind titularul cursurilor „Societăţi comerciale” şi „Operaţiuni bancare şi de bursă”; arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, membru al Centrului de Cercetări Juridice Fundamentale din Craiova, membru al Asociației Europeane de Drept Bancar și Financiar – România; avocat în cadrul Baroului Dolj și Președinte al Curții de Arbitraj Profesional a Avocaților – Baroul Dolj.
Prof. univ.dr. Ioan SCHIAU – Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universității „Transilvania” din Brașov, fiind titularul cursurilor de Drept comercial, Dreptul comerțului internațional, Dreptul insolvenței; fondatorul și președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Brașov, arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și avocat în cadrul Baroului Brașov.
Dr. Sebastian BODU, MBA – Master of Business Administration, titlu obținut în 2004 la Kennesaw State University, Michael J. Coles Business School/ASEBUSS; Facultatea de Drept, Universitatea „Titu Maiorescu”; arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.
Conf.univ.dr. Lavinia Maria TEC – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, avocat, arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, lector în cadrul Institutului Național de Pregătire și Perfecționarea Avocaților, Centrul teritorial Timișoara, membru al Consiliului Baroului Timiş.
Panelul 2. Obligații. Contracte. (11.45-13.30)
- Moderator: Prof. univ.dr. Ioan SCHIAU – Facultatea de Drept, Universitatea „Transilvania” Brașov
Prof.univ. dr. Irina SFERDIAN – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara, notar public în Camera Notarilor Publici Timișoara.
Conf.univ.dr. Liviu Marius HAROSA – Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai”, avocat, arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Academia de Drept Internațional Haga, specializarea Drept Internațional Privat (1997). Postdoctorat Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), Paris, Academia Română (2011). Laureat al Premiului Andrei Rădulescu al Academiei Române (2013).
Conf.univ.dr. Maria NICA-DUMITRU – Conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, fiind titularul cursurilor de Drept comercial și Drept civil. Obligații; Președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Iași, formator la Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, lector la Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, avocat în cadrul Baroului Iași și practician în insolvență; colaborator permanent al Revistei Române de Drept al Afacerilor.
Lect.univ.dr. Jozsef KOCSIS – Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, avocat specializat în drept civil, drept comercial şi dreptul proprietăţii intelectuale, arbitru Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Cluj. A activat în calitate de cercetător științific în cadrul „Institutului de cercetări socio-umane al Academiei Române” în perioada 1995-2008.
.
Panelul 3. Drept fiscal (14.30-17.00)
- Moderator: Prof.univ.dr. Radu BUFAN – Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara
Prof.univ.dr. Radu BUFAN – Conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timişoara în materie de Fiscalitate, Dreptul insolvenței, Drept fiscal european, Drept fiscal şi contabil și a inițiat masterul de drept fiscal de la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti, unde predă şi Teoria Generală a Dreptului Fiscal; expert contabil, membru al Corpului Experților Contabili şi Contabililor Autorizați din România, consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților Fiscali, avocat în cadrul Baroului Timiş, fondator și administrator al Associated Business Advisors din Timișoara, membru al International Fiscal Association.
Lect.univ.dr. Mirela BULIGA – Facultatea de Drept, Academia de Științe Economice, București. Cadru didactic asociat la Masterul de Drept fiscal organizat de Facultatea de Drept a Universității din București. Cadru didactic asociat, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor. Experiență de 11 ani în acordarea de consultanță fiscală și în asistarea și reprezentarea clienților în litigii fiscale de drept material și procesual fiscal atât de drept intern dar și de drept fiscal internațional/drept fiscal al Uniunii Europene. Membru al International Fiscal Association – Filiala România, responsabilul rubricii de drept fiscal a Revistei Române de Dreptul Afacerilor și autor/coautor al unor cărți, articole, studii și cronici apărute în reviste de prestigiu, în principal în domeniul dreptului fiscal.
Jud. Diana BULANCEA – Șefa Unității de traducere de limba română din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene, judecător Curțea de Apel București, Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal. Formator coordonator al Institutului Naţional al Magistraturii în domeniile dreptului administrativ și dreptului concurenței. În perioada 2013-2015 a activat ca judecător detașat în cadrul Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar în perioada 2016-2021 ca referent juridic (référendaire) la Tribunalul Uniunii Europene.
Jud. Alina PRELIPCEAN – Judecător specializat în cauze de contencios administrativ și fiscal. Președinte Secția contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Iași, membru al Rețelei judiciare române în materie civilă și comercială și membru al Rețelei judiciare europene în materie civilă și comercială. A fost președinte al Secției Comerciale și de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Iași și șef al serviciului Relații Internaționale din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. A fost cadru didactic asociat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, disciplina „Practică judiciară”.
Prof.univ.dr. Cosmin-Flavius COSTAȘ – Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, avocat. Doctor în drept, Summa Cum Laudae, cu teza Dreptul la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil (2014, Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca); Diplome supérieure en droit comparé (2005, promoția Louis-Edmond Pettiti, Faculté Internationale de Droit Comparé, Université Robert Schumann, Strasbourg). Afilieri profesionale: International Fiscal Association (Filiala România); Asociația Română de Drept și Afaceri Europene; Center for Information and Research Organization in Public Finances and Tax Law of Central and Eastern European Countries (Bialystok, Polonia).
Prof.univ.dr. Mihaela TOFAN – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, nde preda Dreptul afacerilor, Drept societar, Drept financiar european, Legislație fiscală. Avocat. Director al catedrei Jean Monnet European Union Financial Regulation – EUFIRE. Formator al Institutului Notarial Român pentru disciplinele Dreptul afacerilor, Drept societar și insolvență, avocat membru al Baroului Iași, specializat în dreptul afacerilor și drept fiscal. Membru al Centrului de Studii Europene, membru al International Fiscal Association și al Asociației Europene pentru Drept Bancar și Financiar – Romania. Editor asociat al revistei Eastern Journal of European Studies, membru în comitetul de redacție al revistei JOPAFL – Journal of Public Administration, Finance and Law și evaluator științific al revistei Journal of Business and Economics.
Prof.univ.dr. Mihai ȘANDRU – Cercetător științific gr. I, a fondat şi coordonează Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române și este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.
.
Panelul 4. Arbitraj. Roșia Montană – file de poveste (17.15-18.00)
Conf.univ.dr. Liviu Marius HAROSA – Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai”, avocat, arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Academia de Drept Internațional Haga, specializarea Drept Internațional Privat (1997). Postdoctorat Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), Paris, Academia Română (2011). Laureat al Premiului Andrei Rădulescu al Academiei Române (2013).
Dr. Dumitru DOBREV – Cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, consilier în proprietate industrială, membru al Consiliului de Conducere al Camerei Naționale a Consilierilor în proprietate industrială din România, unde a ocupat poziția de șef al comisiei juridice și avocat în cadrul Baroului București. A scris numeroase lucrări în calitate de cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române și de director științific al Revistei Române de Drept al Afacerilor.
Sâmbătă, 18 mai 2024
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”
Panelul 5. Insolvență
Partea I (9.15-11.15)
- Moderator: Conf.univ.dr. Vasile NEMEȘ – Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Prof.univ.dr. Gheorghe PIPEREA – Doctor în drept al Universității din București și al Universității Sorbonne I – Pantheon din Paris; profesor universitar și conducător de doctorat la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, fiind titularul cursurilor de Drept comercial român, Protecția Consumatorului, Proceduri de insolvență; fondatorul societății de avocatură „Piperea & Asociații” și autorul a peste 40 de amendamente la proiectul Legii insolvenței; arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României și membru al echipei editoriale – Colegiul de onoare al Revistei Române de Drept al Afacerilor.
Jud.dr. Mihaela SĂRĂCUȚ – Judecător, Curtea de Apel Cluj, cadru didactic asociat Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. A fost expert în Grupul de experţi din cadrul programului ”Consolidarea mecanismului insolvenţei în România – Codul insolvenţei” constituit de către Ministerul Justiţiei, 2013-2014.
Jud. Oana PIPERNEA – Judecător, Tribunalul Iași, Secția a II-a civilă și de contencios administrativ. Experiență profesională ca judecător specializat în: cauze privind insolvența, litigii privind profesioniștii, cauze privind minorii și familia, cauze privind fondul funciar.
Conf.univ.dr. Vasile NEMEȘ – Conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept de la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, fiind titularul cursurilor de Drept bancar, Dreptul asigurărilor, Drept comercial. Avocat în cadrul Baroului București, formator la Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, formator în cadrul Institutului Notarial Român, membru în Consiliul Științific al Institutului Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, arbitru la Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, arbitru în Corpul de Arbitri care funcționează pe lângă Oficiul Român pentru Drepturile de Autor și conciliator în Corpul Conciliatorilor al Centrului de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul bancar.
Partea a II-a (11.45-13.45)
- Moderator: Lect.univ.dr. Sergiu GOLUB – Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
Lect.univ.dr. Sergiu GOLUB – Lector universitar doctor și prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind titularul cursurilor de Drept comercial, Dreptul insolvenței, Dreptul finanțării întreprinderii. Formator în cadrul Institutului Notarial Român, consilier juridic și arbitru pe lista Curților de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Mureș și Cluj. A publicat numeroase articole de specialitate în volume colective, volume ale conferințelor și reviste de specialitate, una dintre temele de cercetare aprofundată fiind instituţia fiduciei. A fost reprezentant al Ministerului de Externe la lucrările celei de-a 49-a și 51-a ediții a Grupului de lucru V Insolvență a UNCITRAL (Decembrie 2016 Viena, Mai 2018 New-York). Are o prezenţă constantă la conferinţe în care analizează subiecte de drept drept civil, drept comercial, drept bancar, dreptul insolvenţei şi drept societar.
Bogdan DUMITRACHE – Executor judecătoresc. A fost formator la Institutul Național al Magistraturii, magistrat asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție, avocat în Baroul București și asistent universitar la Catedra de Drept privat a Facultății de Drept a Universității din București. A făcut parte din Comisia de redactare a Proiectului Noului Cod civil (Legea nr. 287/2009), din Comisia de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Noului Cod civil (Legea nr. 71/2011) și din Comisia de redactare a Proiectului Legii de punere în aplicare a Noului Cod de Procedură civilă (Legea nr. 76/2012).
Conf.univ.dr. Raul-Felix HODOȘ – Conferențiar universitar doctor la Facultatea de Drept și Științe Sociale din cadrul Universității „1 Decembrie” Alba Iulia, fiind titularul cursurilor de Dreptul comerțului internațional, Protecția și inspecția muncii. Redactor-șef la Revista Română pentru Protecția și Securitatea Datelor cu Caracter Personal, Președintele Curții de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Mureș, formator la Institutul Național de Pregătire Profesională a Avocaților, avocat în cadrul Baroului București, practician în insolvență, conciliator SAL-Fin și mediator.
Dr. Dragoș CĂLIN – Șef al Departamentului Juridic din cadrul Transilvania Investments Alliance SA, arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, coordonator al secţiunii „Societăţi – Piaţă de Capital” din cadrul Revistei Române de Drept al Afacerilor. Broker de valori mobiliare – atestat de către Institutul Român de Valori Mobiliare (IRVM). Evaluator – atestat Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Mediator – certificat de Fundaţia pentru Schimbări Democratice (FDC).